Vykupkytar.cz

Profesionální výkup kytar

Vývoj kytary Stratocaster

Fender Stratocaster byl po Telecasteru druhým tipem kytary s plným tělem. Byl představen v roce 1954 zamýšlený jako uhlazenější, vylepšený model.

Během osmdesáti let Fender pokračuje ve výrobě Stratocasterů v různých podobách. Dnes si můžete koupit zcela nové nebo klasické použité Straty v mnoha různých vzhledech, tipech a variantách.

Pohybují se od cenově dostupných kytar, jako jsou modely Standard a Player, až po elitní verze, jako jsou American Deluxe a American Ultra Luxe, s mnoha variacemi a možnostmi.

Fender postavil stovky různých stylů Stratocasterů. Zde jsou některé z nejdůležitějších modelů.


Stratocaster, 1954–59

1954 Stratocaster


První hlavní verze standardního Stratu: javorový krk, tělo s dvojitým výřezem s povrchovou úpravou sunburst (některá vzácná barevná provedení), tři ovládací prvky a třípolohový přepínač, osmi šroubový pickguard, běžná kobylka nebo vibrato kobylka. Mezi variace během tohoto období patří profil krku, tvar vedení strun na hlavě, tvar zadního otvoru pro struny, kombinace barev sunburst, materiál ovládacích prvků a materiál pickguardu.

Současné alternativy: American Original ’50s Stratocaster, American Vintage ’56 Stratocaster, Traditional 50s Stratocaster, ST-57, Vintera ’50s Stratocaster, Road Worn ’50s Stratocaster.


Stratocaster, 1959–65

1959 Stratocaster

‎Druhá hlavní verze standardního Strat: palisandrový hmatník na javorovém krku, barva nebo povrchová úprava sunburst, 11-šroubový pickguard. Variace během tohoto období zahrnují profil krku, styl spojení hmatníku / krku, materiál orientačních značek, čísla patentů na hlavě, styl loga a materiál pickguardu.‎

Současné alternativy: American Original ’60s Stratocaster, American Vintage ’62 Stratocaster, ST-62, Vintera ’60s Stratocaster, Classic Player ’60s Stratocaster.


Stratocaster, 1965–81

1966 Stratocaster

‎Třetí hlavní verze standardního Stratu: palisandrový hmatník na javorovém krku nebo javorový hmatník, zvětšená hlava, tří šroubové spojení krku s tělem z roku 1971, pěti polohový přepínač z roku 1977.‎

Současné alternativy: American Performer Stratocaster, Vintera ’70s Stratocaster, Classic ’70s Stratocaster, ST-72.


Strat, 1980–83

Fender Strat

‎První pokus o návrat ke kořenům: původní malá hlava, čtyř šroubové spojení krku, hot snímač u kobylky, revidované ovládací prvky a obvody, revidované vibrato, pozlacené mosazné kovové prvky. Též Walnut Strat (1981–83) s ořechovým tělem a krkem.‎


ST-57, ST-62, 1982–2015

ST-62

‎Japonské modely s dobovou vibrací. Rané modely známé jako řady JV (předpona sériového čísla). Některé japonské modely jsou k dispozici pouze v Japonsku; jiné se prodávaly ve větší míře, obvykle označené Made In Japan (1982–97, 2007–15) nebo Crafted In Japan (1997–2008). Revidováno v roce 2022 jako JV Modified ’50s HSS a JV Modified ’60s Stratocasters.‎

Současné alternativy: ST-68 Stratocaster, ST-72 Stratocaster, ST-Standard series.


Elite Stratocaster, 1983–84

Elite Stratocaster

‎Krátkodobý pokus o revidovaný high-end Strat: snímače s bílým krytem s potlačením šumu, tři tlačítkové voliče, aktivní obvod, boční jack, přepracovaná kobylka nebo vibrato. Model ‎‎Gold Elite‎‎ a ‎‎Walnut Elite‎‎ přišly s pozlacenými kovovými prvky, Walnut Elite s ořechovým tělem a krkem. Tento typový model by neměly být zaměňovány s pozdějším modelem ‎‎Elite Stratocaster (2016-19).‎


American Standard Stratocaster, 1986–2016

1989 American Standard Stratocaster

‎Dlouhou dobu vyráběný nový standard vycházející z tradičního standartu moderního modelu, 22 pražců, malá hlava, čtyř šroubové spojení krku s tělem. Známý též jako ‎‎American Series Stratocaster 2000–07‎‎.‎

Současné alternativy: American Standard Stratocaster HSS, American Standard Stratocaster HSS Shawbucker, American Standard Stratocaster HH.

How the Fender Stratocaster Changed Over Time | Reverb News

Supraphon

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus augue non sapien. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Etiam dictum tincidunt diam. Nulla est. Vestibulum fermentum tortor id mi. Nunc auctor. Integer malesuada. Curabitur vitae diam non enim vestibulum interdum. Sed ac dolor sit amet purus malesuada congue. Etiam dui sem, fermentum vitae, sagittis id, malesuada in, quam. Phasellus enim erat, vestibulum vel, aliquam a, posuere eu, velit. Etiam quis quam. Fusce wisi. Curabitur sagittis hendrerit ante. Aliquam erat volutpat. Maecenas ipsum velit, consectetuer eu lobortis ut, dictum at dui. Praesent dapibus. In sem justo, commodo ut, suscipit at, pharetra vitae, orci. Duis condimentum augue id magna semper rutrum.

Aliquam in lorem sit amet leo accumsan lacinia. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? In enim a arcu imperdiet malesuada. Nam quis nulla. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Proin in tellus sit amet nibh dignissim sagittis. Donec quis nibh at felis congue commodo. Sed ac dolor sit amet purus malesuada congue. Nulla non lectus sed nisl molestie malesuada. Vestibulum fermentum tortor id mi. Fusce tellus. Fusce nibh. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Nunc tincidunt ante vitae massa. Donec ipsum massa, ullamcorper in, auctor et, scelerisque sed, est. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat. Phasellus et lorem id felis nonummy placerat.

Eric Clapton Signature Model Stratocaster

Eric Clapton Signature Model Stratocaster byl navržen společností Fender Guitars (USA), aby znovu připomenul Claptonova oblíbeného Stratocastera, Blackieho, ale s moderní elektronikou, která v případě potřeby dokáže produkovat tlustší zvuk. Kytara byla představena v roce 1988.

V roce 1985 Dan Smith oslovil Claptona, aby s ním prodiskutoval plán na vytvoření kytary postavené podle jeho vlastních specifikací. Clapton požádal Fendera, aby vyrobil kytaru s výrazným krkem ve tvaru písmene V jeho ‎‎akustického Martina‎‎, stejně jako „komprimovaným“ zvukem snímače. Na základě Claptonova zadání Fender vyrobil dva prototypy: jeden s krkem na základě měření provedených od Blackieho a jeden s mírně měkčím tvarem V, kterému dal Clapton nakonec přednost. Oba prototypy obsahovaly elektroniku založenou na ‎‎Elite Stratocaster‎‎, včetně jeho 12 dB MDX mid-boost obvodu, který měl za cíl, aby ‎‎jednocívkové snímače zněly‎‎ spíše jako ‎‎humbucker‎‎. Claptonovi se líbil boost circuit, ale požádal o dynamičtější rozsah, což přimělo Fender, aby nahradil snímače „Elite“ snímači Gold ‎‎Lace Sensor‎‎ a aktualizovaným obvodem MDX, který byl vyladěn tak, aby poskytoval 25 dB zesílení ve středním rozsahu kolem 500 ‎‎Hz‎‎.‎

Blackie

Model se nyní prodává v barvách Olympic White, Black, Pewter, Torino Red a Candy Green. Eric Clapton však požádal Fendera, aby pro něj postavil charakteristické modelové stratocastery v barvách na míru, včetně zlaté, modré daphne, ferrari grigio silvertone a dalších.

Eric Clapton Blackie

REPLIKA BLACKIE TRIBUTE

Claptonův původní originální Blackie byl vydražen v aukční síni Christie’s v New Yorku 24. června 2004 a zakoupen za rekordních 959 500 dolarů pro Guitar Center zastoupené Davidem Belzerem a Drewem Berlinem, známým mezi milovníky vintage kytar jako Burst Brothers.
Asi o rok později, 24. října 2005, byla kytara „zapůjčena“ do Corona Custom Shop, aby byla prostudována a analyzována. V roce 2006, se souhlasem Claptona, vydal Custom Shop pod dohledem Todda Krause Blackie Tribute Replica, věrné repliky legendárního Blackieho, které byly prodány během jednoho dne, 24. listopadu 2006, za částku, která bylo kolem 20 000 $ za kytaru; část výtěžku byla věnována na charitu Crossroads Center na karibském ostrově Antigua, rehabilitačnímu centru pro zneužívání drog a alkoholu, které založil Clapton v roce 1998.
Repliky byly bez podpisu (a neměly obtisk „BLACKIE“), měly známky popálenin od cigaret na hlavě. Ačkoli hardware byl poniklovaný a ladicí mechaniky byly chromované (vše ve verzi relic), ladící mechanika vysokého E byla zlatá a zoxidovaná jako u originálu.

replika Blackie
hlava repliky Blackie

Sun Strat

‎V roce 2007 Fender vyrobil sto kusů kytar modelu ‎‎Eric Clapton Crossroads Stratocasters‎‎ ‎‎(známých také jako ‎‎Sun Strat‎‎) a současně padesát ‎Crossroads ’57 Twin Amps. Výtěžek z prodeje těchto balíčků šel do rehabilitačního centra pro zneužívání drog a alkoholu, které založil Clapton, Crossroads Centre na karibském ostrově Antigua. Každá kytara a každý zesilovač nesly jedinečnou kresbu Crossroads Antigua, usmívající se slunce navržené samotným Ericem. ‎

Sun Stratocaster a ’57 Twin Amp
Olympic White
Pewter
Black
Torino Red

Křivky, tvarování a rohy korpusu

Zajímá vás historie vzniku legendární kytary Fender Stratocaster a co ní říkají kytarové legendy první ligy? Vše se můžete dozvědět v tomto článku a ve filmu, který byl o „Stratu“ natočen.

Stratocaster Leo Fendera představuje mnohem víc než jen elektrickou kytaru. Běžně užívaná fráze svádí k tomu, abychom o Stratocasteru řekli, že je to symbol, ale ani to by ho zcela nevystihovalo. Zatímco symboly, jako džíny Levi Strauss nebo hrací skříně Wurlitzer, historii odrážejí nebo připomínají, Stratocaster dějiny utvářel. Je otázkou, zda by hráči, jako Buddy Holly, Jimi Hendrix, Eric Clapton a spousta dalších vlivných bluesových a countryových muzikantů, dokázali bez Stratu – jak kytaristé přezdívají Stratocasteru – vyjádřit zvuky, které jim zněly hlavou, a bez kterých by rocková hudba vypadala podstatně jinak.

Nápad na natočení filmu Křivky, tvarování a rohy korpusu o kytaře, která měla největší vliv na světovou hudbu, se zrodil na začátku července 1992, kdy Ray Minhinnett pracoval doma na nové písničce. Sestavení 25 stránkového scénáře trvalo jen pár hodin. Často jsme s Rayem mluvili o založení televizní produkční společnosti, a když televize nakonec přijala „Křivky“ jako zvláštní program, připadalo nám to jako příležitost seslaná s nebe. Převést příběh Stratu na obrazovku a na následující stránky se ukázalo jako spojení dřiny, kterou dělá člověk rád, s logistikou a diplomatickým manévrováním, které se pro nás staly doslova noční můrou.

Contours & Body Horns – part 1

O žádném jiném hudebním nástroji se pravděpodobně netraduje tolik historek jako o Stratocasteru. Když jsme se rozhodli natočit film a potom sepsat knížku o vlivu, jaký Strat měl, podezírali jsme kytaristy, že o tom zásadním vlivu Stratu na jejich vlastní hru nebudou chtít mluvit. Ale při nejmenším jsme podcenili jejich nadšení. Když se jmenujete Eric Clapton nebo Keith Richards, nezajímají se novináři o vaši hru na kytaru, ale obvykle o ty nejbezvýznamnější podrobnosti vašeho osobního života. A přece díky elektrické kytaře se Eric a Keith dostali tam, kde dnes jsou.

Contours & Body Horns: part 2

Pro hudebníka plní elektrická kytara celou řadu rolí. Od úlohy ochranného štítu – kterého se člověk drží nebo za který se schovává, když se na něj upírají tisíce párů očí – až po roli věrného spolupracovníka, se kterým se můžete v pravou chvíli vydat do oblastí, kam před vámi ještě nikdo nevkročil. Životy velkých kytaristů bývají obklopeny nejrůznějšími senzacemi, ale pro většinu z nich spočívá jejich celo životní úsilí v hledání dokonalého zvuku, dokonalého tónu. Nedílnou součástí tohoto hledání byl pro všechny kytaristy, kteří hovoří v této knize, právě Stratocaster.

Contours & Body Horns: part 4

Popisují ho skutečně rozmanitě: pro Keitha Richardse je Stratocaster
odstřelovačská puška, která doplňuje jeho přesný samopal s krátkým dostřelem Sten, rozuměj kytaru Telecaster. Pro Erica Claptona představuje Strat prostředek niterného vyjádření, nástroj, který se stává součástí jeho osobnosti. Pro Bryana Adamse je to cosi bytelného, co ho zbavuje pocitu nahoty, když stojí před mikrofonem. To vše je velmi pozoruhodné, když uvážíme, že jde o jedno
duše vyrobený nástroj, který navrhla malá skupina lidí v Kalifornii v roce 1954.

Contours & Body Horns: part 5

Pro nás příběh Stratocasteru tvoří životně důležitou částí historie 20. století. Tvar a funkci elektrické kytary zná teď dobře skoro každý – zkuste požádat prvního člověka na ulici, aby vám nakreslil elektrickou kytaru, a uvidíte, že její tvar bude od Stratocasteru nějak odvozený. A přece v roce 1954 znamenal vzhled Stratu něco fantasticky nového něco, co se naprosto lišilo od všech předcházejících kytar. Leo Fender a jeho spolupracovníci očividně ignorovali všechny základní prvky klasického nástroje. Konstrukcí Stratocasteru utvářeli dějiny, nebo rozpoznali, že rozchod s konvenčním tvarem a konstrukcí kytary povede k vytvoření univerzálnějšího a bytelnějšího nástroje.

Když se Strat, podobně jako předtím jeho předchůdce Telecaster, poprvé objevil, nevěděli lide vůbec, co si o něm mají myslet. Přesto v průběhu let začaly jeho kvality stále více vynikat a dnes už můžeme tvrdit, že je to nejlepší elektrická kytara, jaká kdy byla postavená. Najdete skutečně jen velmi málo moderních elektrických kytar, které by si od Stratu nevypůjčily alespoň pár nápadů – zato moderní elektrické kytary, které Strat kopírují ve všem všudy, jsou docela běžné.
Ale kromě technické geniality zabudovali konstruktéři Stratu do nástroje také kus magie. George Harrison přirovnává Strat k mrakodrapu Chrysler Building, symbolu 20. století. Jeff Lynne ho přirovnává k nejlepším Picassovým obrazům, zatímco spousta dalších muzikantů ho přirovnává ke „stradivárkám“, legendárním houslím, stavěným v 17. století v Cremoně. Někteří hudebníci z jiných žánrů obviňují masivní elektrickou kytaru z toho, že postrádá řemeslné provedení, rezonanci a osobitost.

Strat opravdu není vyráběný ze vzácného dřeva tradičními řemeslnými postupy, ale to nemění nic na tom, že se jedná o mistrovský výrobek. Podobně jako „stradivárky“ představuje i Strat brilantní řeše ní souboru technických problémů, a podobně jako „stradivárky“ je i Stratocaster produktem své doby: Ameriky 20. století, kolébky sériové výroby a kapitalismu. Nemohl vzniknout na žádném
jiném místě, ani v žádné jiné době, a stejně jako osobnosti, které se podílely na jeho úspěchu, je obrazem Ameriky padesátých let.

Kdo se podílel na zrodu Fender Stratocaster

Podobně jako u všech legendárních vynálezů, je i historie Stratocasteru spletitá. O tom, jak před čtyřiceti lety Strat vznikal, se zachovaly různé historky. Jejich ústřední postavou je Leo Fender, nehudebník a fanatický inženýr, který byl schopen cestou z oběda vlézt na ulici pod auto, jen aby zjistil jak má řešené pérování. Další osobou je Freddie Tavares, zkušeny projektant, jehož hru na havajskou kytaru můžete dodnes slyšet v ústřední melodii seriálu Loony Toons. U zrodu Stratu dále stáli George Fullerton, plachý rodák z Fullertonu, který působil jako první asistent Leo Fendera, a produkční manažer Forrest White, který vedl Leo Fendera k pořádku a který nikdy nešel pro pádné slovo daleko, Bill Carson byl muzikant, který musel vytrpět spoustu posměšků, když v terénu testoval první
verze Stratu, zatímco Donu Randallovi, charismatickému cesťákovi se vzhledem filmové hvězdy, nezbývalo než vyrazit na cesty a Strat prodat – což nebyl lehký úkol. Tradují se zkazky o dealerech Fenderu, kteří své první zboží vnucovali majitelům prodejen násilím, zatímco Leo Fender zase přiváděl své prodejce k zoufalství tím, že kytary rozdával. Přes všechny problémy lidé kolem Stratocasteru nikdy neztratili víru v úspěch, i když to, že se z něj stane legenda, čekal málokdo – řada lidí sice dnes tvrdí, že hrála při vzniku Stratu důležitou roli, ale jak podotýká Don Randall, „úspěch má tisíc otců“. Poučení z dějin Stratocasteru mohou načerpat i historici zabývající se průmyslem. Je to příběh klasického designu, který utrpěl přístupem necitlivého vedení a zahraniční konkurence. Příběh klasické obchodní značky, které bylo nutné vrátit slávu obnovením kvality, která s ní byla spojována.
Zde je tedy historie jednoho z nejvýznamnějších hudebních nástrojů 20. století: jak byl vynalezen, jakými změnami procházel v průběhu let a jak si získal muzikanty na celém světě. Pokud jsme odvedli pořádnou práci, tak byste po měli mít chuť někam vyrazit a zahrát si na Stratocaster, nebo si nějaký poslechnout. Řekněte, že vás posílá Ray & Bob.

RAY MINHINNETT

Má láska s Fenderem Stratem začala v roce 1974, když jsem si koupil Strat 1959, sunburst s javorovým krkem, výrobní číslo 35562, který předtím vlastnil Steve Marriott. Konečně jsem ho měl! Zaplatil jsem za něj 250 liber a hraji na něj dodnes. Tuhle vášeň pro nástroje může podle mého pochopit jen kytarista nebo kytarový fanoušek. Je to vztah na celý život. Doufám, že film Křivky, tvarování a rohy korpusu, stejně jako table knížka, kterou budete číst, pomůžou i nekytaristům tohle citové pouto pochopit, a že tam najdete i spoustu dalších věcí, které jste o Stratocasteru Leo Fendera – kytaře, která nám dala rock-and-roll – nevěděli.

BOB YOUNG

Když jsme dávali dohromady příběh Fenderu Stratocasteru, podobalo se to doplňování obří skládanky. Sestavili jsme si dlouhatánský seznam osobností, se kterými jsme chtěli udělat rozhovor. Když někteří lidé viděli, jak jedinečnou skupinu slavných umělců se snažíme dát dohromady, mysleli si, že nám ta ctižádost vlezla do hlavy. Naštěstí u toho byli také jeden nebo dva lidi, kteří věřili tomu, že jsme ten film o úžasném vynálezu Leo Fendera schopní napsat, produkovat i distribuovat. Na základě našeho filmu se uskutečnily koncerty, vyšlo jedno album, natočilo se pokračování programu, různé další programy, které na něj navazovaly.

Kytara Fender American Deluxe Stratocaster

První originální kytara značky Fender, kterou jsem si koupil v roce 2013 a tím splnil mladický sen, jednou vlastnit originálního Strata.

Kytaru jsem koupil, jako obvykle, v Kytary.cz. Na první pohled se mí zalíbila pistáciově zelená barva, v tomto případě „surf green“, miluji pastelové barvy.

Fender American Deluxe Stratocaster

[easy_image_gallery gallery=“621″]

Z počátku jsem se bál profilu krku, který byl inzerován jako „V“, ale co jsem čapnul kytaru do ruky, tak mi hmatník ihned seděl. Bohužel kytara nebyla z prodejny téměř seřízena, co se týče výšky strun a dohmatu. Tak jsem musel trošku zapojit můj um a fortel a kytaru si nastavit tak jak potřebuji.

Na kytaru natahuji struny síly 10 značky D’Addario pro elektrickou kytaru. Historicky mi vyhovují, a se strunami moc neexperimentuji.

struny D’Addario síly 10

V kombinaci s kombem Fender Reissue Blues Deluxe máte najednou v rukách celou historii americké hudby. Od blues, přes surf music po funk. V jakákoliv kombinace volby snímačů a potenciometrů na kombu, vám připomene nějakou hrozně slavnou nahrávku. Prostě to tam je.

Ke kytaře byl dodán plastový bytelný futrál již v ceně, což kvituji.

Technický popis

  • Série: American Deluxe
  • Tvar těla: Stratocaster
  • Tělo: olše
  • Krk: javor
  • Hmatník: javor
  • Menzura: 25,5″ (648mm)
  • Šířka nultého pražce: 1,68″ (42,8mm)
  • Počet pražců: 22
  • Kobylka: 2-Point Deluxe Synchronized Tremolo with Pop-in Arm
  • Ladící mechanika: Deluxe Staggered Cast/Sealed Locking
  • Snímače: 3x Noiseless N3 Single-Coil Strat
  • Ovládací prvky: Master Volume, 2x Tone, 5 polohový přepínač, S-1 přepínačP
  • Povrchová úprava: Surf Green

Kombo Fender Reissue Blues Deluxe

Moje současné kytarové kombo. Koupil jsem jej v Kytary.cz a vybíral jsem mezi třemi modely elektrických komb, konkrétně mezi FENDER 64 Custom Deluxe Reverb a FENDER Blues Junior. Samozřejmě se mi líbilo to nejdražší Deluxe Reverb, ale vypláznout 60 tisíc se mi nechtělo, tak jsem zvolil kompromis a myslím že jsem udělal dobře.

Nevýhoda komba je, že pokud k němu přistupujete ze předu, ze strany reproduktorů, což já dělám vždy, tak nápisy na panelu máte vzhůru nohama. Nechápu, že na to inženýři z Fender Guitar Company za 60 let nepřišly.

Další nevýhoda spíše kosmetického rázu je, pevný napájecí kabel, který je navíc docela dlouhý. Když si zvyknete na napájecí kabel s euro koncovkou, považuji to za nevýhodu.

Každopádně kombo Fender Reissue Blues Deluxe s kytarou Fender Stratocaster Deluxe je smrtící kombinace.

Kombo navíc krásně voní po borovici.

Technický popis a parametry

Blues Deluxe Reissue je aparát laděný do vintage stylu s tónem, který jistě zaujme mnoho hráčů rockové, countryové, bluesové a další hudby, ať už profesionály nebo amatéry. Oproti modelu Hot Rod nabízí tradičnější přístup k tónu.

Pokud jde o přesné technické parametry, jde o celolampové kytarové kombo, které nabízí dva kanály, výkon 40 Wattů a osazeno je 12palcovým reproduktorem Eminence Special Design s AlNiCo magnetem. V jeho preampu naleznete tři elektronky typu 12AX7, v koncovém zesilovači dvě 6L6.

Ovládací panel je standardně umístěn seshora. První jsou umístěny dva vstupy s odlišnou citlivostí. První kanál má vlastní Volume ovladač, druhý má své potenciometry Drive a Master určující míru zkreslení a hlasitost, společné jsou ovladače Treble nastavující výšky, Middle pro středy, Bass určující basové frekvence a Presence pracující se středy na úrovni koncového zesilovače. Je zde též Reverb určující intenzitu zabudovaného efektu

Na ovládacím panelu se též nachází vstup a výstup efektové smyčky a konektor pro připojení footswitche, jímž lze přepínat kanály. Za nimi se nachází už jen spínače Standby a Power

  • Výkon: 40 W
  • Repro: 1x 12 „
  • Počet kanálů: 2
  • Počet vstupů: 2
  • Ovládání: Volume, Bass, Middle, Treble, Reverb, Presence, Drive
  • Typ reproduktoru: Eminence Special Design
  • Typ elektronek v předzesilovači: 3x 12AX7
  • Typ elektronek v koncovém zesilovači: 2x 6L6
  • Reverb: Ano
  • Výstup pro externí reprobox: Ano
  • Efektová smyčka: Ano
  • Sluchátkový výstup: Ne
  • Vstup pro footswitch: Ano
  • Footswitch součástí: Ano
  • Rozměry: 597x 476 x 267 mm
  • Hmotnost: 20,4 kg
  • Země výroby: Mexiko

Hledání svatého (grálu) zvuku

Každý muzikant to zná velice dobře, kdy za svou kariéru udělá kolečko během něhož hledá, prozkoumává a vylepšuje svůj zvukový řetězec, aby se vrátil k bodu kde začal a zjistil, že mu vyhovuje nejvíce za předpokladu, že má kvalitní hudební nástroj.

Mám na mysli historický vývoj od počátku, kdy si rozmyslí, že bude muzikant a v lepším případě hrát v kapele a stane se slavným kytaristou, jako to bylo v mém případě.

První elektrická kytara byla kopie Gibson SG z legendární Hořovické produkce. Bohužel s originálem měla společný jen tvar. Jako skoro všechny kytary z Hořovic měla tkz. „další nultý pražec“, ano hned za nultým pražcem byl ještě jeden. Později jsem zjistil z důvodu intonace. Dále oproti originálu bylo mnohem tlustší a těžší, prostě úplný opak proč jsou kytary Gibson SG vyhledávány. Dále, co si pamatuji, měla vychytávku, v podobě skrytého šroubováku v úchytu popruhu na spodku kytary. Když jste tento úchyt vyšroubovaly měl na konci tvar šroubováku. Zřejmě se jednalo o kytaru, která nebyla zahrnuta ve standartní produkci, neb ji nemohu najít na obrázku Jolana kytar.

Československé elektrofonické kytary

U této kytary jsem ihned vyměnil, na radu spoluhráčů, snímače za snímače české značky typu humbucker, které jsme koupil 2 za 500 kč. Měli černou barvu. Dále jsem laboroval s dohmatem, který jsem chtěl mít co nejnižší, z důvodu pohodlné a rychle hry, což se mi celkem povedlo. Během laborování s dohmatem jsem objevil základní pravidlo, které musí každý kytarista, starající se o svůj nástroj svépomocí, znát a to že, „pokud chcete krk narovnat musíte utáhnout krkovou výztuhu !

Fender Stratocaster – hudební historie

Letos v květnu je tomu přesně 60 let, kdy byl uveden do sériové výroby nový model elektrické kytary Clarence Lea Fendera, slavný a vizionářský Stratocaster. Jeho obliba v průběhu let přechází z generace na generaci a pro tisíce lidí na celém světě se Strat stal kultovní záležitostí. Je to kytara, o které se kytaristé shodně vyjadřují jako o nástroji, který mimořádně citlivě reaguje na způsob a styl hraní, a nepochybně proto byl a je užíván velikány, jako jsou Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jeff Beck, SRV, David Gilmour a další. Od padesátých let, kdy se objevil na krku Buddyho Hollyho, Cliffa Gallupa a například Hanka Marvina, je Fender Stratocaster významnou součástí hudební historie.

Zrození

Ke vzniku nového modelu elektrické kytary Fender vedly čistě pragmatické důvody. Šéf obchodního oddělení Don Randall prý musel čelit častým pošklebkům prodejců, týkajících se jednoduchosti a vzhledu jejich dosavadního produktu – kytary Fender Telecaster. Poznámky přirovnávající Tele k pádlu, lopatě na sníh apod. zaznívaly i ze strany konkurenčních firem. Nutno podotknout, že v té době byl Telecaster již značně oblíben u některých country kytaristů (Jimmy Bryant, Bill Carrson), ale příliš rozšířený ještě nebyl. Navíc Gibson, Rickenbacker a další známé firmy zabývající se dlouhodobě výrobou kytar, kladly důraz na luxusní vzhled (perletí vykládané krky, ozdobné lemování těl i krků, tzv. binding) nebo na atraktivní materiály…

Nazrál tedy čas vymyslet něco nového, nástroj vyšší třídy. Leo Fender, jak už bylo jeho zvykem, konzultoval průběžně všechny nápady se spřátelenými kytaristy, a stejně jako u Telecastera, technická řešení podřizoval potřebě sériové výroby. V té době byl blízkým spolupracovníkem Lea Fendera kytarista a projektant Freddie Tavares. Tvar těla nového modelu vycházel z basové kytary Precision Bass, velmi převratné a úspěšné akvizice z předchozích dvou let. (Tzv. „druhý roh“ v horní polovině těla tenkrát vznikl kvůli vyvážení nástroje, aby baskytara nepadala krkem dolů.) Proporce těla „se dvěma rohy“ přizpůsobil Leo menzuře kytary, uchycení krku řešil čtyřmi šrouby jako u Telete a tvar Strata byl na světě. V této chvíli nechali Leo a Freddie nový koncept připomínkovat ostatními.

Jeden ze zásadnějších byl nápad Billa Carsona, countryového kytaristy, týkající se pohodlnosti při hraní. Údajně tento kovboj chtěl, aby nová kytara sedla na tělo jak „padnoucí countryová košile“, a tak šli k pásové brusce a srazili horní vnitřní hranu přiléhající k žebrům kytaristy a hranu pod pravou jeho rukou. Pokračovali tak dlouho, až byl Carson spokojen. Tuto novinku pojmenovala žena George Fullertona, dalšího významného Fenderova spolupracovníka a místního známého kytaristy, body-shape, tedy „tvarování těla“. Carsonovi je údajně přičítána i větší hlavice krku a tzv. tremolo, jak to viděl u kytary Paula Bigsbyho, vyrobené pro Merle Travise. (Terminologická záměna tremolo/vibrato se táhne z piety dodnes a je brána jako roztomilá odlišnost Fendera.) Carson taky prý vyžadoval větší počet snímačů než jen dva. Přesněji chtěl čtyři až pět, ale jasnozřivý Leo tenhle jeho nápad usměrnil na tři. Léta prokázala, že tři snímače jsou podstatně efektivnější než vyšší počet. I v tomto řešení prokázal Leo svou technickou intuici.

Kvůli jednoduchosti zkompletování kytary a snadnějšímu servisu pak podobně jako u Telecastera zvolil osazení snímačů i další elektroniky (potenciometry, přepínač, kondenzátory) na plastovou desku (pickguard, nebo chcete-li „slinták“), která se dá na nástroj snadno přišroubovat nebo opět z těla nástroje demontovat. Jack plate, samice pro připojení konektorem jack k zesilovači, šikmo zapuštěná do přední desky kytary (velmi originální řešení), byla dílem George Fullertona, jenž chtěl prý kytaristům usnadnit hledání „dírky“. 🙂 Mimochodem, jeho táta Fred Fullerton též pracoval v továrně Fender Musical Instruments, vyřezával těla kytar na stolní pile. Nejen on, ale i další aktéři jsou vidět v pěkném dokumentu z roku 1957.

Prohlídky továrny Fender v roce 1959

Problémem se tehdy stalo tremolo. Řešení, které původně zvolil Leo Fender, připomínalo vibrato Bigsby, otočný struník a válečkové prahy na kobylce, které zmenšovaly tření. Jenomže se ukázalo, že tenhle systém díky své malé hmotnosti sebral kytaře velkou část zvuku. Podle Billa Carsona prý najednou hrála jak bendžo. To už měl ale Leo zakoupenou výrobní linku za pět tisíc dolarů! Stroje holt musel vyhodit a spolu s Freddiem Tavaresem zasedli ke stolu a začali vymýšlet z gruntu nový systém tremola. Postupně došli až k řešení, které je skvěle využíváno dodnes (synchronized tremolo) a v květnu 1954 byla zahájena sériová výroba kytary Fender Stratocaster.

Nejprodávanější LP desky The Beatles

Navzdory velké popularitě nákupu nahrávek v digitální formě dosahují někteří umělci stále pozoruhodných výsledků v prodeji tradičních médií, tedy vinylových desek a cédéček. V čele žebříčku jsou The Beatles, kteří již padesát let neexistují. Uvedl to Jan Kodym, jenž se zabývá prodejem hudby.

Skupina The Beatles má fanoušky mezi posluchači napříč generacemi, a tak není divu, že i ona boduje v žebříčku prodeje fyzických nosičů. Jejího posledního alba Abbey Road se letos prodalo 54 tisíc kusů, a to i přesto, že vyšlo před jednapadesáti lety a kapela se rozpadla před padesáti roky.

Celkový počet nahrávek The Beatles na fyzických nosičích prodaných každý rok na americkém trhu je více než milion kopií.

Připomeňme, že The Beatles vznikli v roce 1960 v Liverpoolu a hudební kritika je dodnes považuje za jednu z nejlepších a nejvlivnějších kapel všech dob. Ve Velké Británii nahráli a vydali dvanáct studiových alb.

Kapela má na kontě deset cen Grammy včetně trofeje za celoživotní přínos. Získala i Oscara, a to za skladbu Let It Be ze stejnojmenného dokumentárního filmu z roku 1970. V roce 1988 ji uvedli do Rock’n’rollové síně slávy.

Zpěváka, kytaristu a skladatele Johna Lennona zavraždil v roce 1980 v New Yorku Mark David Chapman. Kytarista George Harrison podlehl v roce 2001 rakovině. Zbylí členové, Paul McCartney (baskytara, zpěv) a Ringo Starr (bicí), jsou stále hudebně aktivní. Druhý jmenovaný oslavil nedávno 80 let.

Diskografie The Beatles

Studiová alba

Please Please Me (1963)
With The Beatles (1963)
A Hard Day’s Night (1964)
Beatles for Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles („Bílé album“) (1968) – dvojalbum
Yellow Submarine (1969) – soundtrack filmu, polovinu tvoří instrumentální skladby George Martina
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970) – nahráno ve skutečnosti dříve než Abbey Road, ale smícháno a vydáno později

EP

Twist and Shout (1963)
The Beatles‘ Hits (1963)
The Beatles (No. 1) (1963)
All My Loving (1964)
Long Tall Sally (1964)
A Hard Day’s Night (Extracts from the film) (1964)
A Hard Day’s Night (Extracts from the album) (1964)
Beatles for Sale (1965)
Beatles for Sale (No. 2) (1965)
The Beatles‘ Million Sellers (1965)
Yesterday (1966)
Nowhere Man (1966)
Magical Mystery Tour (1967)

Různé verze

Prvních sedm alb The Beatles se v amerických vydáních podstatně lišilo od původních britských – vydavatelství Capitol Records volně vybíralo písně z britských studiových alb a singlů a sestavovalo tak zcela jiná alba, většinou i pod jinými názvy. Ke sjednocení došlo až v roce 1967 (deska Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band), odkdy alba vycházela v USA a ve Velké Británii ve stejné podobě (s výjimkou Magical Mystery Tour, které vyšlo v USA jako LP, kdežto v Británii jako dvojité EP).

S výjimkou dvou posledních byla všechna studiová LP vydána v mono i stereo verzi. Mono verze jsou většinou považovány za „oficiálnější“, pro vydání kompaktních disků v osmdesátých letech 20. století byly použity mono verze prvních čtyř alb, ostatní jsou ve stereu.

Vinyl z Loděnic: Jak se vyrábí gramofonová deska

Na půl cesty mezi Prahou a Berounem najdete městečko jménem Loděnice. Nachází se zde největší továrna na gramofonové desky na světě.

Kruhové desky z vinylu, na které se zaznamenává zvuk, se v Loděnici začaly vyrábět již v roce 1951. Podnik s názvem Gramofonové závody zásoboval vinyly celou východní Evropu. Od té doby se stalo mnohé: Nastoupily kazety, cedéčka, MP3ky a streamování. V Loděnici ale ani v 21. století neztrácejí dech. Firma se dnes jmenuje GZ Media a může se pyšnit světovým unikátem: Nikde se nevyrobí víc desek. Loni jich tu udělali 18 milionů ze zhruba 100 milionů, které se vyrobí na celém světě. Zajeli jsme se podívat, jak gramofonová deska vzniká.

Jak se vyrábí vinyl:

1. Premastering

Vše začíná jednáním. Za výrobcem přijde zákazník, který chce hudbu na vinylové desce. Přinese návrh obalu, potisk na desku a hlavně samotnou nahrávku buď v digitálním formátu na cédéčku nebo na pásce. Operátor zkontroluje a připraví zvukové detaily tak, aby nahrávka nedělala na desce neplechu – procesu se říká premastering.

2. Mastering

Před samotnou výrobou se musí připravit matrice, tzv. negativ. Měděný plát nebo laková fólie se vloží do nahrávací soupravy. Ta vypadá trochu jako obyčejný gramofon. Na konci ramena ale není čtecí jehla, nýbrž vybroušený diamantový nebo safírový nůž. Pak se spustí nahrávka a nůž začne vyřezávat do podkladu jemné drážky s hudebním záznamem. Řezání probíhá v reálném čase. Dvaceti minutové album se tedy bude vyřezávat takt po taktu 20 minut.

3. Galvanizace

Když je negativ hotový, vykoupe se ve speciální galvanické lázni. To je roztok, ve kterém jsou miniaturní niklové kuličky. Nikl během chvilky měděný plát obalí a vytvoří vrstvu, do níž se dokonale otiskne vzor vyřezaný do podkladu.

4. Manuální a poloautomatické lysování

Původní podklad se archivuje a dále se pracuje jen s niklovou matricí. Existují dva způsoby, jak vzor obtisknout na vinylovou desku. Nejběžnější způsob je lisování s lidskou asistencí. Obsluha upevní na každou stranu lisu jednu matrici, a přidá vinylový „koblížek“ o váze 140 nebo 180 gramů a středové papírové etikety. Při teplotě 200 °C a pod tlakem 120 tun se koblížek roztáhne jako těsto na pizzu a obtiskne se do něj vzor. Není proto radno do lisu strkat jakékoli končetiny. Pak stačí oříznout okraje, neboť po lisování zde zůstane ještě kousek nepoužitelného zkřiveného vinylu.

Druhou možností je lisování v poloautomatických lisech. Inženýři z Loděnice je upravili na míru svým potřebám. Veškerou práci zvládají stroje včetně dávkování koblížků, ořezávání i odkládání. Pak se dají desky na chvilku odpočinout, aby vychladly. Ať už jde o manuální nebo poloautomatickou výrobu, jdou po zahřátí a natlakování lisu 2–3 desky na kontrolu. Během té si je poslechnou trénované uši zvukových odborníků, kteří ověří, zda stroj nedělá nějakou chybu. Pak už jsou desky připravené na zabalení do papíru a odeslání do obchodů!

5. Efekty

Vinylová deska může mít jakoukoli barvu – stačí do lisu dát koláček požadovaného odstínu. Nabízí se ještě několik efektů. Nejčastěji jde o přidání vinylového prášku. Koblížek se obalí ve vinylové drti. V lisu se drť spojí s vinylem a vytvoří působivé skvrny. Dalším oblíbeným efektem je tzv. picture tisk – deska s velkým obrázkem. Ten se tiskne na papírovou etiketu pokrývající plochu desky. Záznam je prolisován do průhledné fólie a vinylová hmota drží desku pohromadě. Vypadá to parádně, fajnšmekři ale dají vždy přednost vinylu před plastovou fólií. Speciální desky se mohou vyrábět pouze v manuálním lisu.


Z čeho je vinyl?

První gramofonové desky se vyráběly z gumy. Poté je nahradil šelak, což jsou výměšky hmyzu jménem červec lakový. Už od třicátých let minulého století se ale používá plast jménem polyvinylchlorid, známý též jako PVC. Je to třetí nejrozšířenější plast na světě, z něhož se kromě desek vyrábí třeba i potrubí, kabely nebo podlahy.

« Starší příspěvky

© 2024 Vykupkytar.cz

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑